Cerrejon, Colombia, Foto PAX
Cerrejon, Colombia, Foto PAX

Mijnbouw en conflict in Colombia 

Cerrejon, Colombia, Foto PAX
Logo
Logo
Logo
Mijnbouw is de afgelopen decennia een oorzaak voor conflict geweest in Colombia. PAX werkt samen met lokale groepen in verschillende regio’s om hun veiligheid te verzekeren en de participatie in besluitvormingsprocessen te bevorderen.

Onder de regering van Santos is de mijnbouw een van de drijvende krachten voor ontwikkeling en economische groei geworden in Colombia. De overheid heeft daarom de afgelopen jaren geprobeerd om grootschalige mijnbouwprojecten op te zetten in grote delen van het land. Hoewel de exploitatie van steenkool in de regio’s Cesar en La Guajira nog steeds wordt gesteund, heeft mijnbouw veel conflicten voortgebracht en is het de oorzaak van grote ontevredenheid onder de bevolking. In deze context voert PAX onderzoek en lobby uit, en proberen we om de lokale populatie die de gevolgen van de mijnbouw ondervindt in staat te stellen om hun zorgen te uiten en hun veiligheidssituatie te verbeteren.

Contact

Joris van de Sandt, Programmaleider Latijns-Amerika, vandesandt(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl

 


Activiteiten & Resultaten

4167_nationally.jpg

Nationaal: Wetten, toezicht, transparantie en discussies

PAX spoort de nationale autoriteiten en instituties aan om wetgeving te verbeteren, overheidstoezicht te vergroten en transparante besluitvorming te stimuleren. Ook worden nationale discussies over mijnbouw-gerelateerde beslissingen gestimuleerd, de ontoereikende invloed van lokale en regionale autoriteiten op deze beslissingen, en de sociale, economische en milieu-impact van de aankomende vermindering van vraag naar Colombiaanse steenkool.

2035_colombia-activities-135-information.jpg

Lokaal: Voorlichting

PAX begeleidt, informeert en traint lokale gemeenschappen in mijnbouwgebieden. Doel is om de veiligheidssituatie te verbeteren, conflicten te voorkomen en de participatie van de bevolking in de besluitvorming te garanderen. De lokale bevolking voelt zich vaak speelbal in de handen van overheid en grote bedrijven en is niet bekend met hun rechten en mogelijkheden, zoals inspraak.

4165_tolima.jpg

De Tolima-regio

Terwijl het mijnbouwbedrijf in de regio Tolima blijft doorgaan met hun pogingen om goudexploitatie op te zetten op hun land, hebben inwoners van Tolima zich georganiseerd om hun zorgen over de impact van dit project uit te spreken. In de daaropvolgende jaren heeft PAX de inwoners van Tolima getraind om bij te dragen aan besluitvormingsprocessen, klachten te registreren en te werken aan een transparante en volledige toevoer van informatie. Hierop aanhakend heeft PAX een risicoanalyse uitgevoerd over veiligheid en mensenrechten, en in 2016 werd het rapport “Democracia vale más que el oro” gepubliceerd.

160_colombia-cerrejon-open-pit-mining-ii-2011.jpg

Lokaal: La Guajira

In La Guajira monitoren we de besluitvorming omtrent de uitbreiding van de steenkoolmijn van Cerrejón, die ook aan Nederland levert. Doel is dat de inheemse bevolking vooraf geconsulteerd wordt over deze uitbreiding, vanwege de mogelijk grote veranderingen van hun leefomstandigheden.

4166_cesar_0.jpg

De Cesar-regio

Sinds 2012 heeft PAX mensenrechtenschendingen onderzocht rondom grote kolenmijnen in de Cesar regio. De bedrijven achter deze mijnen leveren grote hoeveelheden steenkool aan energieproducenten in Nederland en andere Europese landen. PAX probeert een dialoog op te zetten tussen de betrokkenen, zoals de mijnbouwcoöperaties, de Colombiaanse overheid, Europese energieproducenten en slachtoffers. Het doel hiervan is om verzoening en herstel te bieden voor de slachtoffers in de Cesar-regio. Lees ook het rapport The dark side of coal.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen