Podcasts

Logo
Logo
Logo

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het online landschap. Je kunt nu ook via podcasts kennis maken met het werk van PAX.

Civilian Protection Podcast

Elke dag vallen er 100 burgerdoden bij conflicten en raken vele malen meer mensen gewond. Vaak zonder erkenning, hulp of rechtvaardigheid. Wanneer we het hebben over oorlog en de schade die het met zich meebrengt, wordt het perspectief van ‘gewone burgers’ vaak achterwege gelaten.  

In de Civilian Protection Podcast – een samenwerking tussen Center for Civilians in Conflict (CIVIC) en PAX – laten we de stemmen van mensen die conflict hebben doorstaan juist wel horen. Deze podcast gaat over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden en de keuzes die ze maken, maar ook over wat we kunnen doen om mensen wereldwijd beter te beschermen tegen de gevolgen van conflict. Wij vinden namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict. Je kunt de Civilian Protection Podcast ook volgen op Twitter en Instagram. De voertaal van de podcast is Engels.  

Je luistert de afleveringen via

De Protection of Civilians website

Spotify

Apple Podcasts

Civilian Protection Podcast

CPP-Episode-1.png

Aflevering 1 – More than numbers

In 2014 neemt ISIS de Iraakse stad Mosul in. Wat volgt, is een grootschalig conflict tussen ISIS, het Iraakse leger en een door de VS-geleide internationale coalitie waar ook Nederland aan deelneemt. Te midden van al dit geweld documenteert de Irakese historicus Omar Mohammed onder het pseudoniem ‘Mosul Eye’ het conflict en bijkomende burgerleed om hem heen. Hij riskeert zijn leven en doet er alles aan om de namen van de slachtoffers vast te leggen in de hoop dat zij nooit vergeten zullen worden.  

Bonusmateriaal: Luister hier het volledige interview met Omar Mohammed (Mosul Eye) terug.  

Luister naar aflevering 1 via

Spotify

Apple Podcasts

Transistor

logo-civilinan-protection-podcast-1200.png

Aflevering 2 - In search of answers

In Somalië zit een gezin te eten. Voordat het avondeten voorbij is, is hun leven onomkeerbaar veranderd. Een Amerikaanse luchtaanval heeft hun huis getroffen. Helaas is dit geen onbekend tafereel voor burgers die in conflictgebieden wonen. In deze aflevering, in gesprek met experts uit Somalië en Jemen, wordt onderzocht wat er gebeurt na schade en met welke uitdagingen burgers worden geconfronteerd bij het zoeken naar antwoorden, erkenning en herstel.

Luister naar aflevering 2 via 

Spotify

Apple Podcasts

logo-civilinan-protection-podcast-1200.png

Trailer – De Civilian Protection Podcast: Een introductie

Hosts Annie Shiel, Senior Advisor for US Policy and Advocacy bij CIVIC, en Marc Garlasco, militair adviseur bij PAX, leggen uit wat luisteraars kunnen verwachten van de Civilian Protection Podcast. Deze podcast – een samenwerking tussen CIVIC en PAX – deelt de ervaringen van mensen in conflictgebieden en vertelt over de gevaren waarmee zij geconfronteerd worden, de keuzes die zij maken en wat wij kunnen doen om ze beter te beschermen. Wij geloven namelijk dat het tijd is om burgers centraal te stellen in de gesprekken over oorlog en conflict. 

Luister naar de trailer via

Spotify

Apple Podcasts

PAX Palestine Podcast

In Palestina ondersteunt PAX lokale partners bij het opbouwen van weerbare gemeenschappen, het bevorderen van veiligheid en gelijkheid op politiek, cultureel en sociaal gebied, en bij het bestrijden van onrecht als gevolg van de langdurige bezetting. In de PAX Palestine Podcast kun je luisteren naar interviews met onze lokale Palestijnse partners. De PAX Palestine Podcast bestaat uit drie afleveringen die je kunt beluisteren op het Buzzsprout podcast platform én via je favoriete podcast app.

PAX Palestine Podcast

desc

Aflevering 1 - EAPPI

Solidariteit met de onderdrukten en schouder aan schouder met hen lopen - dat is de essentie van EAPPI (Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel). Na een hulpkreet van Palestijnse Christelijke leiders in 2002 werd EAPPI opgezet door de Wereldraad van Kerken. EAPPI vormt een continue, internationale aanwezigheid van 'Ecumenical Accompaniers' die mensenrechtenschendingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever observeren en daarover rapporteren. Daarmee ondersteunt EAPPI Palestijnen die dagelijks lijden onder bezetting, onderdrukking en marginalisatie.

Onze host Kristel spreekt John Munayer, coördinator van EAPPI, en Annelies, die zelf als Accompanier in Palestina heeft gewerkt. Kan de aanwezigheid van Accompaniers voor structurele verandering zorgen? Hoe is het om kinderen naar school te moeten begeleiden omdat ze anders geïntimideerd worden door soldaten? En hoe blijf je gemotiveerd, te midden van zoveel onmacht en onrecht? Deze en meer vragen komen aan bod in de eerste aflevering van de PAX Palestine Podcast.

Luister

desc

Aflevering 2 - Verkiezingen en het Palestinian Center for Peace and Democracy

"Don't talk politics". In Palestina wordt politieke betrokkenheid onder jongeren vaak ontmoedigd en niet gestimuleerd. Het Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD) wil daar verandering in brengen. Want hoe kan de nieuwe generatie veranderingen teweeg brengen zonder politiek besef en politieke betrokkenheid?

Kristel spreekt Naseef Muallem en Ikram Zubaydi over het werk van PCPD, jongerenparticipatie en de aankomende verkiezingen in Palestina. Zij werken samen met jongeren zodat ze hun belangen, wensen en zorgen kenbaar kunnen maken. Jonge Palestijnse generaties hebben met veel obstakels te kampen, zoals economische instabiliteit, hardnekkige patriarchale structuren en de voortdurende bezetting. Om positieve veranderingen door te voeren voor een beter morgen, of nog liever, een beter vandaag, moet hun stem gehoord worden. Hoe de PCPD daaraan bijdraagt, hoor je in de tweede aflevering van de PAX Palestine Podcast.

Luister

desc

Aflevering 3 - Weerbaarheid in the South-Hebron Hills met Danish Church Aid en YMCA Oost-Jerusalem

"Teach a man how to fish, and you will feed him for a lifetime." Nee, zegt George Zeidan van Danish Church Aid (DCA). Palestijnen weten best hoe ze moeten vissen. Waar het om gaat, is dat we hen de kans geven te vissen.

Weerbaarheid en eigenaarschap creëren en kansongelijkheid bestrijden, dat zijn de twee cruciale doelstellingen van DCA de YMCA in Palestina. En dat is hard nodig, met name in de South Hebron Hills. In dit gebied, dat onder volledige Israëlische militaire controle valt, hebben Palestijnen namelijk weinig te zeggen over wat er gebeurt met hun land en hun dorpen, en wordt hen de toegang tot de meest basale voorzieningen ontzegt.  

Daar willen DCA en de YMCA verandering in brengen. George en Mai vertellen in de derde en laatste aflevering van de PAX Palestine Podcast hoe hun organisaties zeggenschap, eigenaarschap en kracht teruggeven aan de Palestijnse gemeenschappen in de South Hebron Hills. Want wie kan er nou beter bepalen welke veranderingen nodig zijn dan de gemeenschappen zelf?

Luister

Syrië

desc

De dag na de revolutie

"Het is nooit: op een dag heb je een dictator en de volgende dag heb je vrede. Wat te doen, de dag na de revolutie?"

Tien jaar geleden begon in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wat we in het Westen al snel de Arabische lente zijn gaan noemen. Een betiteling vol hoop. Vanuit Tunesië waaide er een revolutionaire wind vele landen door. De protesten baanden zich een weg door repressieve regimes, corruptie en machtsmisbruik.

Luister in deze podcast naar drie verhalen van Peshmerge, Lubna en Abdulazez die met gevaar voor eigen leven de straten opgingen in Syrië. Hoor jij hun roep om vrijheid, ook tien jaar later nog? 'De dag na de revolutie' is een productie gemaakt door AudioCollectief Anomalie, i.s.m. PAX en Het Grote Midden-Oosten Platform.

Beluister de podcast via:

Apple podcasts

Spotify

Google podcasts

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen