PAX in de media

PAX in de media

Wapenhandel

In het NOS Radio 1 Journaal (op 1:36:20) expert wapenhandel Frank Slijper naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van Campaign against Arms Trade over de Britse wapenindustrie en de dubbele houding van de Britse overheid als het gaat om wapenhandel. Daaruit blijkt dat veel van de landen waar mensenrechten worden geschonden wapens krijgen geleverd uit Groot-Brittannië. (28-6-2021)

Conflict en milieu

Internationale en lokale humanitaire en milieuorganisaties dringen er bij de regionale regering van Koerdistan (KRG), Irak en de internationale gemeenschap op aan een einde te maken aan de aanvallen van Turkije op burgers en de vernietiging van het milieu in de noordelijke provincie Duhok van Koerdistan. In het artikel NGOs urge Erbil, Baghdad to protect civilians, environment from Turkish offensive op rudaw.net Wim Zwijnenburg over de impact van de aanvallen van Turkije op de lokale bevolking en hun leefomgeving. (4-6-2021)

Israël-Palestina

Projectleider Israël-Palestina Thomas van Gool op Al Jazeera over de censuur die Palestijnen ondervinden op de sociale media platforms: Are social platforms deliberately silencing Palestinians? (op 19:50 min) (17-5-2021)

De geweldsescalatie in Israël en de Palestijnse gebieden is voor iedereen dramatisch, maar zeker voor de Palestijnse vredesbeweging, zegt algemeen directeur van PAX Anna Timmerman in de Volkskrant: Palestijnse activisten zijn helemaal niet blij met Hamas, de 'bruikbare idioten’ die Netanyahu nodig heeft (14-5-2021)

Thomas van Gool sprak ook op de NPO jongerenzender FunX over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. (11-5-2021)

Groen Pensioen

PAX sloot zich aan bij de actie van Groen Pensioen waarin zorgpersoneel vraagt om een pensioen dat niet in wapens, tabak en fossiel wordt geïnvesteerd. Dagblad Trouw berichtte hierover: Deel pensioengeld artsen en paramedici in wapens, tabak en vervuiling (12-5-2021)

Bewapende drones

Naar aanleiding van de publicatie van het rapport Remote Horizons: Expanding use and proliferation of military drones in Africa publiceerden Computable en Dutch IT ook over de sterke toename van het gebruik van militaire drones in Afrika. (7-5-2021)

Vrijheid

Abdelilah, een van de sprekers van Verhaal van mijn Vlucht en het gezicht van onze succesvolle campagne 'Achter ieder gezicht zit een verhaal' was Utrechter van de Week op indebuurt.nl. Door zijn activisme voor een beter en vrijer Syrië stond zijn leven op het spel en moest hij vluchten. Hij woont nu in Utrecht. "Ondanks het gevaar, was dit een van de mooiste dagen van mijn leven." (5-5-2021)

Conflict en milieu

De brandende gaswolken uit de olie-installaties in Irak doden niet alleen de planeet - ze doden Irakezen. In de oliesteden die door deze giftige lucht in het hele land worden aangetast, is de lokale bevolking bang zijn voor hun toekomst, omdat vrienden en familie een voor een door ziektes worden getroffen. Wim Zwijnenburg werd geïnterviewd door The Independent: "This will make areas like Basra unliveable in the next 10 years." Lees meer op de website van de The Independent: The poisoned clouds that are suffocating the people of Iraq. (16-4-2021)

Tien jaar geleden begon de revolutie in Syrië. TIME Magazine interviewde Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening bij PAX, over de milieugevolgen van de oorlog die er op volgde: How Syria's decade-long war has left a toxic environmental legacy. (15-3-2021)

Bewapende drones

Vrede en veiligheid breng je niet alleen met een geweer, al helemaal niet als de vinger aan de trekker duizenden kilometers van het gevaar af zit, stelt Wim Zwijnenburg in dagblad Trouw: Met militaire robot wordt oorlog echt niet veiliger (3-3-2021)

Bloedkolen

Terwijl energiegigant RWE 1,4 miljard euro eist van Nederlandse belastingbetalers, hebben ze geen cent gegeven aan slachtoffers van mijnbouw. Joris van de Sandt schreef een opiniestuk in de Volkskrant: RWE wil 1,4 miljard van Nederland, maar is moreel failliet (22-2-2021)

DR Congo / LRA

Het Internationaal Strafhof heeft Dominic Ongwen schuldig bevonden aan moord, marteling, seksuele slavernij en huwelijksdwang. Marianne Moor was te gast in Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over de berechting van Dominic Ongwen en het werk van PAX met slachtoffers en teruggekeerde voormalige kindsoldaten van de Lord's Resistance Army (LRA). (6-2-2021)
Marianne Moor schreef ook een opiniestuk in de NRC: En nu alles op alles om Kony voor de rechter te krijgen (4-2-2021)

Wapenhandel

Frank Slijper, expert wapenhandel bij PAX over het Nederlandse wapenexportbeleid in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. (20-1-2021)

Srebrenica

Het VPRO radioprogramma OVT besteede aandacht aan de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen, over de genocide van Srebrenica. In het toneelstuk staat het verhaal van Alma Mustafic, dochter van de vermoorde Dutchbat-elektricien Rizo Mustafic, centraal. De hoofdrollen worden gespeeld door Alma zelf en Raymond Braat, toen 19 jaar oud en Dutchbatter. (3-1-2021)
Zie ook 25jaarsrebrenica.nl

Eerlijke geldwijzer

Verzekeraars investeren miljarden in bedrijven die wapens leveren aan strijdende partijen in conflictgebieden zoals Jemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar de beleggingen van de negen grootste verzekeraars in Nederland. Cor Oudes legt uit in het NOS Radio 1 Journaal. (tussen 8.00 en 9.00 uur, vanaf min. 17.55)
De Telegraaf schreef ook over de foute investeringen: Verzekeraars onder vuur om investeren in wapens (9-12-2020)

Killer robots

Ruim 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica vragen de regering om een verbod op dodelijke autonome wapens. PAX sluit zich aan bij de dringende oproep van deze experts en benadrukt dat er nu op politiek vlak iets moet veranderen om de ontwikkeling van 'killer robots' tegen te gaan. In de Nederlandse media kreeg het onderwerp ruim aandacht. (1-12-2020)

Kernwapenverbod

Algemeen directeur van PAX Anna Timmerman was bij Nieuwsweekend (NPO Radio 1) en sprak over het internationale verbod op kernwapens dat op 22 januari in werking treedt. Dit is het eerste verdrag dat nucleaire wapens – het gebruik, het ontwikkelen, het bezit, de overdracht – absoluut en volledig verbiedt. (14-11-2020)

PAX

Anna Timmerman was tweemaal te gast in het EO-programma De Nachtzoen. In gesprek met Marleen Stelling vertelt zij over betrokkenheid; hoe klein het ook lijkt - een like, een donatie - betrokkenheid doet ertoe. De Nachtzoen: 31 oktober 2020, 13 november 2020

Bewapende drones

De technologische wapenwedloop neemt een vlucht met onbemande en geautomatiseerde systemen, zoals hypersonische nucleaire raketten. De mensheid heeft daar geen schijn van kans tegen. Op Scientias.nl is Wim Zwijnenburg aan het woord over de gevaren van de moderne wapenwedloop. (8-11-2020)

Wim Zwijnenburg sprak met dagblad Trouw over drones, en waarom het zorgwekkend is dat ze steeds vaker worden ingezet in oorlogen en conflicten: Opmars van drones maakt oorlog op afstand makkelijker, tot bezorgdheid van vredesactivisten (4-11-2020)

Wim Zwijnenburg wordt ook geciteerd in The Guardian in een artikel over de toegenomen dronesurveillance langs de grenzen van Europa: "Are we going to now have more cameras in the sky to watch people drown in the Mediterranean? We have all these eyes in the sky, but we don’t have hands on the sea." (28-10-2020)

Kernwapenverbod

Honduras ratificeerde zaterdag als vijftigste land het VN-kernwapenverbod. Hoewel grote kernmachten, en Nederland, het niet ondertekenden, zien activisten de ratificatie als een mijlpaal. "We zijn de afgelopen weken getuige geweest van een omgekeerde wapenwedloop." Zo omschrijft PAX kernwapenexpert Susi Snyder het ratificatieproces van het VN-kernwapenverbod in NRC: 'Kernwapens mogen geen politieke troef meer zijn - ze zijn illegaal' (26-10-2020) De Volkskrant kopte met Kernwapens zijn niet ‘cool’ meer, maar toch nog lang niet de wereld uit (26-10-2020)

Explosieve wapens in bevolkte gebieden

NRC interviewde Roos Boer, programmaleider humanitaire ontwapening bij PAX, naar aanleiding van het verschijnen van het rapport Seeing through the rubble over de langdurige impact van het gebruik van explosieve wapens op burgers van de recente internationale coalitiecampagne in Mosul, Raqqa en Hawijah. "Als explosieve wapens worden ingezet in steden, is de kans groot dat er burgers worden geraakt, maar ook huizen, waterleidingen, scholen, moskeeën, ziekenhuizen. Zo'n maatschappij wordt volledig ontwricht." 'Bommen raken de hele samenleving' (26-10-2020)

Bewapende drones

Wim Zwijnenburg in de Popular Front podcast over de snelle toename van de inzet van bewapende drones en het gebrek aan controle daarover: The rise and rise of drone warfare (Engels) (17-10-2020)

Israël/Palestina

PAX schreef mee aan het opinieartikel Doe iets aan bedrijven in bezet gebied, Kaag en Blok in de Volkskrant over Nederlandse bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen, en waar de Nederlandse overheid geen aanleiding ziet tot actie. (15-9-2020)

Wapenhandel

Uit onderzoek van onderzoekscollectief SPIT en RTL Nieuws blijkt dat het ministerie van Defensie via een omstreden deal honderden wapens heeft verkocht aan een tussenhandelaar. Een gedeelte van de wapens wordt nu aangeboden op een website in Malta. Volgens Frank Slijper, expert op het gebied van wapenhandel bij PAX is 'het gebied tussen legale en illegale handel snel schimmig' en daarmee ook 'het risico groot dat deze wapens in het illegale circuit terechtkomen'. RTL Nieuws: Nederlandse defensiewapens via omstreden deal verkocht aan tussenhandelaar (11-10-2020)

Belarus

De dappere protesten in Belarus doen denken aan eerdere revoluties. Het vervolg was vaak moeilijk, schrijft Andriy Korniychuk in een opinieartikel in de Volkskrant: Het vertrek van Loekasjenko zal niet het einde van alle problemen zijn(27-8-2020)

Colombia

In Colombia zijn afgelopen weekeinde zeker 17 jongeren gedood bij verschillende bloedbaden. Het vier jaar oude vredesakkoord met guerrillabeweging FARC zou vrede en ontwikkeling brengen, en jarenlang was het ook relatief rustig. Joris van de Sandt bij Bureau Buitenland over de recente toename van geweld in Colombia. (25-8-2020)

Killer robots

Autonome wapensystemen zonder directe instructies van de mens: ze zijn in opmars. En dat is zorgelijk. Daarom willen dertig landen nu een internationaal verbod op deze zogenaamde 'killerrobots'. Opvallend: Nederland is niet voor een verbod. Frank Slijper vertelt meer in de De Nieuws BV (10-8-2020) (NPO Radio 1).

Srebrenica

De regering moet excuses aanbieden voor het feit dat het Nederland 25 jaar geleden niet lukte om de mensen in Srebrenica te beschermen. Dat zei Dion van den Berg tegen EenVandaag. (11/7/2020)

Schrijver Chris Keulemans sprak op NPO Radio 1 over zijn boek Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit. (8/7/2020)

Cybersecurity

Het Rathenau Instituut interviewde Frank Slijper voor een blogserie over oplopende internationale cyberconflicten: "Landen moeten er alles aan doen om te voorkomen dat cyberaanvallen in ernst en frequentie nog schadelijker worden."(22/5/2020)

Covid-19

De VN, de Paus, de EU, 70 landen en 1 miljoen wereldburgers riepen eind maart op tot een wereldwijde wapenstilstand vanwege corona. Lukt dat? Zwijgen de wapens? We horen nog maar weinig over Syrië, Jemen of Congo… Is dat goed nieuws of juist niet? Dion van den Berg op Wereldpodium Online over de gevolgen van het coronavirus voor oorlog en vrede wereldwijd. (14/5/2020)

Marianne Moor werd door Trouw geïnterviewd over de invloed van Covid-19 op vredesprocessen in conflictgebieden: Hoe corona kan zorgen voor vrede, maar conflicten net zo goed kan verergeren (14/5/2020)

Conflict & milieu

Wim Zwijnenburg in The Guardian over de gevaren van geïmproviseerde olieverwerking in Noordwest-Syrië voor de lokale bevolking: Makeshift oil refineries a necessary evil for locals in north-west Syria (24/4/2020)

Wapenstilstand

De Verenigde Naties en de paus riepen op tot een wereldwijd staakt-het-vuren om mensen in conflictgebieden beter te beschermen tegen het coronavirus. Algemeen directeur Anna Timmerman van PAX in De Ochtendspits (BNR) (vanaf 0:47:45) over het belang van deze oproep. (21 april 2020)

Vluchtelingen

Anna Timmerman in het Radio 1 Journaal (NOS) (7.00 - 8.00 uur, vanaf 35:15 minuten) over de weigering van de Nederlandse regering om alleenstaande kinderen op te nemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. (14 april 2020)

Acht Nederlandse hulporganisaties, waaronder PAX, roepen in een brief aan premier Rutte op de tienduizenden vluchtelingen en migranten, die op elkaars lip zitten in kampen op het Griekse eiland Lesbos, te evacuëren vanwege de corona-epidemie. AD plaatste de oproep ook op haar website. (20-3-2020)

PAX

Algemeen directeur PAX Anna Timmerman vertelt in het NOS Radio 1 Journaal (9.00-9.30 uur, vanaf 0:17:30) over PAX en het werk met onze partners in conflictgebieden. "Je kunt altijd iets doen, je mag niet de andere kant op kijken; blijf kijken en zoek naar wat je wel kunt doen." (24-2-2020)

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan sloten de belangrijkste leiders van het door burgeroorlog verscheurde land een principeakkoord voor een vredesdeal. Egbert Wesselink sprak in Bureau Buitenland over deze hoopvolle ontwikkeling. (21-2-2020)

Kernwapenprotesten jaren tachtig

PAX medewerker Elske van Gorkum vertelt in het radioprogramma Aan Tafel! van RTV Utrecht, al rondlopend over de voormalige Vliegbasis Soesterberg over de protestacties tegen kernwapens, over waarom die wapens nog steeds zorgwekkend zijn en waarom we waakzaam moeten blijven. Luister van minuut 16, het tweede deel is vanaf minuut 40. (19-2-2020)

Syrië

In de Syrische provincie Idlib vluchten honderdduizenden mensen voor het geweld van het offensief van het Syrische leger. Volgens de VN is het de grootste vluchtelingengroep sinds de oorlog in Syrië negen jaar geleden uitbrak. In Nieuws en Co (NPO Radio 1, tussen 17.00 en 18.00 uur vanaf 37 min.) vertelt Marjolein Wijninckx over de gruwelijke situatie in Idlib. (18-2-2020)

Lees ook Bellen met Idlib: De monsters komen

PAX

In Zin in Weekend vertelt Anna Timmerman, sinds 1 januari directeur van de PAX, over haar werk en drijfveren bij de vredesorganisatie (op 30:50). (9-2-2020)

Syrië

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië begint steeds meer te lijken op een kruitvat. Alle betrokken partijen lijken hun militaire aanwezigheid te versterken. Het is de laatste regio in Syrië waar nog tegenstanders van president Assad zitten. In het Radio 1 Journaal vertelt Evert-Jan Grit over Ahmed (Bellen met Idlib) die net als tienduizenden andere mensen Saraqeb hebben moeten ontvluchten. (7-2-2020)

Tsjetsjenië

Egbert Wesselink in het Radio 1 Journaal over de Tsjetsjeense blogger die in een hotel in Lille is vermoord omdat hij kritisch was op het regime in zijn thuisland (tussen 6.00 en 7.00 uur, vanaf 39:45). (5-2-2020)

Drones

Drones lijken het gebruik van geweld te vergemakkelijken. Daarom moeten er grenzen worden gesteld, zegt Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening in Trouw.(9-1-2020)

2019

Landmijnen

"Jaarlijks vallen er nog 3000 doden door landmijnen en nog eens 4000 andere slachtoffers, de meesten daarvan zijn burgers," zegt Michel Uiterwaal in EditieNL. Het afgelopen jaar waren er in Myanmar honderden ongelukken met mijnen. En het is niet het enige land waar je als toerist moet oppassen. (28-11-2019)

Syrië

Donald Trump heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij Amerikaanse troepen in Syrië wil houden om 'de olie te bewaken' en dat de VS in staat moet zijn om 'de olie te nemen'. Op het Amerikaanse Public Radio International(PRI) vertelt Wim Zwijnenburg over de gevolgen van de oorlog op de olie-industie in Syrië. (21-11-2019)

Killer robots

Op de Zwitserse podcast Inside Geneva een gesprek over killer robots: How to cope with killer robots. Frank Slijperdiscussieert mee. (21-11-2019)

Drones

Staten zoals Canada en Nederland zouden het debat kunnen leiden over hoe en waar drones moeten worden gebruikt in een oorlog om ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt voor 'illegale gerichte moordcampagnes'. Wim Zwijnenburglicht toe op de Canadese zender CBC. (19-11-2019)

Soedan

De onlangs ingestelde nieuwe regering in Soedan staat voor de enorme taak om het land te hervormen van een dictatuur naar democratie. Maar maakt dat wel kans van slagen? De economie zit niet mee en er zijn ook nog gewelddadige conflicten met rebellenbewegingen. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen onder de bevolking hooggespannen, zegt Jelena Sporin in Bureau Buitenland. (19-11-2019)

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is pas sinds 2011 een soevereine staat, en sinds 2013 verwikkeld in een vrijwel onafgebroken conflict. Ilse Wermink is net terug uit het land en vertelt in Bureau Buitenland over hoe de verschillende gewapende groepen strijden om de macht en over de bevolking die al jaren onder het conflict te lijden heeft. (11-11-2019)

Val van de Muur

Zaterdag 9 november was het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dion van den Berg vertelt er alles over bij 5 Uur Live (RTL). (8-11-2019)

DR Congo

Ook al kunnen de conflicten om land en kostbare mineralen in de Democratische Republiek Congo heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. De lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor vertelt in Bureau Buitenland over hoe PAX daar met partners werkt aan het oplossen van conflicten. (7-10-2019)

Drones

Frank Slijper aan het woord bij EenVandaag over de noodzaak van internationale regelgeving voor het gebruik van bewapende drones. (2-10-2019)

Kernwapens

Op de Internationale Dag voor de Totale Vernietiging van Kernwapens, 26 september, was Maaike Beenes te gast in Met het Oog Op Morgen. (25-9-2019)

Vredesweek

De Vredesweek van 2019 stond ook in het teken van het afscheid van algemeen directeur Jan Gruiters die na 38 jaar het stokje doorgeeft. In Zin in Weekend een gesprek daar over. (22-09-2019). Verder besteedden de regionale media veel aandacht aan de Vredesweek. De Walk of Peace in Dordrecht en die in Almere (21-09-2019) vielen op. Ook de Duif uitreiking aan Typhoon, Cobi Noordhoff, Mpho Tutu en daan Roovers haalden de media. 

Drones

Gewapende drones roepen steeds meer vragen op. In EenVandaag bracht Frank Slijper de argumenten van PAX naar voren. (2-10-2019)

Na de aanval op de Saoedische olie-installaties gaf Wim Zwijnenburg in de Volkskrant (15-9-2019), Al Jazeera (14-9-2019, video) en de The New York Times (14-9-2019) uitleg over de drones van de Houthi-rebellen in Jemen.

Begin september werd Wim Zwijnenburg ook geïnterviewd door Al Jazeera over het escalerende gebruik van bewapende drones in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: How are drones shaping the future of war? (3-9-2019)

Killer Robots

Uit onderzoek van PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Het onderzoeksrapportrapport Don't be Evil?, dat op 20 augustus bij de Verenigde Naties in Genève werd gepresenteerd, maakt deel uit van een al jaren lopende campagne van PAX voor een verbod op dodelijke autonome wapens.

Projectleider autonome wapens Daan Kayser wordt geciteerd in Time Magazine: "Killer robots don’t exist yet, but what we see is a trend towards increasing autonomy." (13-9-2019)

In Tech Update van BNR is projectleider Wapenhandel Frank Slijper aan het woord: 'Onze zorg is dat wapensystemen steeds meer autonoom worden. Wij vinden dat de mens bij beslissingen over leven en dood altijd een rol moet blijven spelen.' (19-8-2019). Daan Kayser licht in De Nieuws BV (NPO Radio 1) de zorgen van PAX toe aan de hand van voorbeelden. (19-8-2019).

In Met het oog op morgen is Frank Slijper in gesprek met presentator Chris Kijne en techjournalist Christel Don over de sleutelrol van techbedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. (19-8-2019)

Daan Kayser vertelt bij EenVandaag over de betrokkenheid van techbedrijven bij de ontwikkeling zelfstandig opererende 'killer robots'. (19-8-2019)

NRC schreef naar aanleiding van de publicatie van het rapport uitvoerig over de betrokkenheid van tech bedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens:Techbedrijf investeert in moordrobot (19-8-2019),
Techbedrijven investeren in dodelijke, autonome wapens (19-8-2019) en het commentaar op de opiniepagina van NRC: Autonome wapens moeten sciencefiction blijven. (20-8-2019)

Srebrenica

Dion van den Berg gaf zijn mening over de uitspraak inzake de aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat. Radio 1 Spraakmakers.(19/7/2019) 

DR Congo

Marianne Moor was te gast bij Bureau Buitenland om over ebola en de situatie in DR Congo te praten. (18/7/2019)

Soedan

Soedan-deskundige Jelena Sporin vertelt bij het NOS Radio 1 Journaal over het miljoenencontract dat de Canadese lobbyfirma Dickens and Madson afsloot met het Soedanese militaire regime en waarschuwt dat dit de crisis in Soedan mogelijk kan verergeren. Het contract is aan Sudanese kant ondertekend door generaal Hemedti, die in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de Canadese regering onderzoekt of dit contract niet in strijd is met de wet. (vanaf 6.49 uur) (3/7/2019)

In Spraakmakers (NPO Radio 1) vertelt Jelena Sporin over de situatie in Soedan die verder escaleert. Terwijl het land nog steeds van internet is afgesloten, gaan de onderhandelingen tussen oppositie en het militaire regime door. Ook Ethiopië mengt zich in het conflict. Sporin ziet het als een 'poging voor de bühne'. (20/6/2019)

Kunnen nieuwe onderhandelingen tussen oppositie en militaire raad een einde maken aan de onrust waarin Soedan verkeert sinds de val van president Omar al-Bashir? Jelena Sporin over de laatste ontwikkelingen in Soedan in Bureau Buitenland (NPO Radio 1).  (13/6/2019)

Soedanese veiligheidstroepen (RSF) openden begin juni het vuur op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Jelena Sporin analyseert in Bureau Buitenland de situatie in Soedan? (3/6/2019)

Syrië

Collega Wim Zwijnenburg vertelt op de Amerikaanse publieke radio over het verbranden van de oogst als oorlogswapenin Syrië. (26/6/2019)

In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.

4 en 5 mei

Een interview met Cinta Depondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne, bij de EO Live: Is wereldvrede een utopie?(4/5/2019)
Jan-Jaap van Oosterzee is te gast bij Zin in Weekend! (EO) op NPO Radio 5 om te vertellen over de betekenis van vrede en vrijheid. (vanaf minuut 31.10) (5/5/2019)

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World's Best News: De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld. (4/5/2019)

Soedan

PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren." (15/4/2019)

Syrië

Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

Colombia

Sander Otten vertelt in 5 uur live (RTL 4) over het project Waarheid en Gerechtigheid in Colombia, waarmee PAX oorlogsslachtoffers in Colombia helpt bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het voorleggen van zaken bij de Waarheidscommissie en het Vredestribunaal. (27/3/2019)

Killer robots

In TNO Insights een gesprek over killer robots met Miriam Struyk, directeur programma’s bij PAX en Henk Geveke, algemeen directeur van de TNO unit Defensie & Veiligheid. (25/3/2019)

Eerlijk Pensioenlabel

Projectleider Cor Oudes van PAX vertelt bij RTL Nieuws over het Eerlijk Pensioenlabel waarmee PAX en vier andere maatschappelijke organisaties het beleggingsbeleid van de 10 grote pensioenfondsen langs de meetlat leggen. (14/3/2019)

Conflict India en Pakistan

India bombardeerde eind februari terroristische opleidingskampen in buurland Pakistan, dat op zijn beurt liet weten gepast te zullen reageren. Twee landen in conflict, die beide beschikken over nucleaire wapens. In OVT (VPRO) vertelt Frank Slijper, projectleider Wapenhandel, hoe een zekere Abdul Kader Khan in de jaren '70 bij de Ultracentrifugefabriek in Almelo ging werken en met een koffertje kennis spoorloos verdween naar Pakistan. Een paar jaar later beschikte het land over een atoombom. (3/3/2019)

Kernwapens

President Trump schort op zaterdag 2 februari een belangrijk kernwapenverdrag op. Een verdrag waar de vredesbeweging hard voor gestreden heeft. Twee dagen eerder gaf de AIV een advies aan de Nederlandse regering over kernwapens. Jan Gruiters bij RTL nieuws over het INF-verdrag en de grootste demonstraties tegen kernwapens ooit. (1-2-019) 

Maaike Beenes was op de Community Radio in Australië te horen (13/7/2019) en ging in gesprek met voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke over het voorkomen van een nieuwe wapenwedloop bij EO Dit is de Dag (8-2-2019) en met voormalig Minister van Vrede en presentator Jörgen Raymann. You can ask her anything about kernwapens. (31-1-2019)

Verhaal van een vluchteling

Dorien Jansen en Ammar Al Khatib vertellen tijdens 5 uur Live over het project Verhaal van een vluchteling, dat nu 5000 scholieren heeft bereikt (15-01-2019). 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen