Training Palestijnse jongeren voor politieke verandering 

Logo
Logo
Logo
28 juli 2021 |

De recente ontwikkelingen in Israël en Palestina schetsen een somber beeld van de toekomst. Toch zijn er ook lichtpuntjes: Palestijnse jongeren en vrouwen die hun visie, mening en stem luider willen laten horen in de traditionele, vaak door mannen gedomineerde bestuursorganen. Zij willen actief bijdragen aan versterking en verbetering van hun rechten en leefomstandigheden en daarmee aan de vrede en veiligheid van alle Palestijnen. PAX steunt deze groepen met trainingen. Tala Qudsi is een van de jonge Palestijnen die, mede dankzij trainingen, nu politiek actief is en zich kandidaat wil stellen voor het bestuur in haar stad. 

“Ik wil deelnemen aan het bestuur van mijn stad, omdat ik wil weten welke projecten momenteel worden opgezet en waarover geen informatie wordt gedeeld met de burgers,” vertelt Tala Qudsi via de telefoon. Ze is 24 jaar en woont in Tulkarm, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. De stad valt onder de Palestijnse Autoriteit en telt ruim 50.000 inwoners. In het nabijgelegen vluchtelingenkamp wonen ruim 10.000 mensen. Tala heeft een studie Management en Accountancy afgerond en woont bij haar ouders. Ze maakt sinds 2019 deel uit van jongerengroep van het Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD) en is betrokken bij het Feministische Jeugd Forum. PAX geeft PCPD financiële steun, verzorgt trainingen en brengt de jongeren in contact met politiek actieve jongeren uit andere landen om van elkaar te kunnen leren en elkaar te motiveren.

“Door mijn deelname in het integriteitsproject van de PCDP, waarbij wij als jongeren inzicht proberen te krijgen in projecten van onze gemeenteraad en de raad zo nodig ter verantwoording kunnen roepen, mocht ik een aantal projecten monitoren. Maar het lokale bestuur van Tulkarm verstrekte geen informatie over de projecten. Dat maakte mij extra nieuwgierig en gedreven om meer te weten te komen. Daarom wil ik nu deel uitmaken van het bestuur, zodat ik de documenten zelf kan inzien,” zegt Tala.

Wat Tala betreft, is haar deelname aan het PCPD-project in Tulkarm de eerste belangrijke stap in het verwezenlijken van haar politieke ambities, in een systeem waarin minimumleeftijdsgrenzen gelden voor verschillende verkiezingen en politieke posities. Tala: “Dit is de toegang om volgende politieke posities te bereiken, zoals in de toekomst de Palestijnse Wetgevende Raad, het parlement. Nu ben ik 24 en ik kijk er naar uit om 25 te worden, zodat ik kan deelnemen aan de lokale bestuursverkiezingen, die in november gepland staan. Daarna zou ik graag deelnemen aan de parlementsverkiezingen, maar daarvoor moet ik 28 jaar zijn.”

Politieke verandering door jongeren

Tala ziet een belangrijke rol weggelegd voor zichzelf en andere jongeren. “Voor het eerst van mijn leven mag ik deelnemen aan verkiezingen en ik vind het geweldig om van dat recht gebruik te kunnen maken. Als jongeren een meerderheid in de lokale besturen zouden hebben, of in het parlement, dan kunnen we veel veranderen.” 

De werkloosheid onder Palestijnse jongeren is groot, ook Tala heeft sinds haar afstuderen nog geen baan kunnen vinden. Ze wil daarin, samen met andere politiek actieve jongeren, verandering brengen. “Er moeten wetten komen die de kans op werk voor jongeren vergroten, die zorgen voor gelijke kansen als het gaat om banen en posities waarvoor nu alleen een beperkte groep mensen in aanmerking komt. We willen meer vrijheid om ronduit te zeggen waar we in geloven, om te zeggen wat we denken, om onze regering te bekritiseren en aan te zetten tot verbeteringen.”

Van verlegen naar sterk en zeker

Tala weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om als jongere en als vrouw, gesteund en getraind te worden. “Met PCPD was ik bij vergaderingen met politici. In het begin was ik verlegen en stelde nooit vragen, maar na een aantal trainingen en door meer te lezen, ben ik mij sterker en zekerder gaan voelen en nu stel ik vragen en geef presentaties in vergaderingen met beleidsmakers. Ik sta voor groepen jongeren en spreek mensen op straat. Ik discussieer, geef mijn mening en stel vragen zonder angst of twijfel. Ik hoop dat veel jonge vrouwen mijn belangstelling zullen delen en ik wil ze graag aansporen om mee te doen.”

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen