Burgemeester van gebombardeerd Hawija spreekt: "Hele families zijn weggevaagd" 

Logo
Logo
Logo
28 oktober 2020 |

Nederlandse F-16’s bombardeerden in 2015 een bommenfabriek van ISIS in het Iraakse Hawija. Secundaire explosies veroorzaakt door de luchtaanval hebben minstens 70 burgers gedood, honderden anderen raakten gewond. Subhan Al Jabouri, burgemeester van Hawija, vertelt hoe het bombardement nog altijd invloed heeft op het dagelijks leven: "De verschrikking van deze aanval heeft een heftige psychologische impact op de zielen van de slachtoffers. De aanval heeft in tientallen families tot doden geleid er zijn honderden gewonden. Sommige families zijn volledig weggevaagd, andere families verloren minstens drie of vier gezinsleden.'"

PAX en Airwars publiceerden hierover samen het rapport Seeing through the rubble: The civilian impact of the use of explosive weapons in the fight against ISIS. Daarvoor is ook de burgemeester van Hawija Subhan Al Jabouri geinterviewd. Hij sprak, via e-mail, over de directe, indirecte en aanhoudende gevolgen van de aanval. 

Vandaag de dag is de stad nog steeds aan het herstellen. Van de langdurige ISIS-controle over het gebied, maar ook van de blijvende impact van de Nederlandse luchtaanval op het dagelijks leven. Want niet alleen de explosie, doden en gewonden zorgden voor een schok. Al Jabouri: "Tel daarbij op het verlies van hun huizen, bezittingen, inkomstenbronnen en het verworden tot vluchteling."

Lees ook:

- het volledige interview in het Nederlands;
-het volledige interview  in het Arabisch;
-het rapport Seeing through the rubble: The civilian impact of the use of explosive weapons in the fight against ISIS;
-de blog van PAX’er Roos Boer over de situatie in Hawija én het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen